Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Висшето образование у нас – как количествените натрупвания не водят до качествени изменения

Детелина Смилкова, вицепрезидент ВУЗФ и председател БАУХ

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Няма бюджет в света, който да може да удържи на тези 52 университета (колкото е броят на висшите училища в България към момента – бел.ред.). Това води до намаляване на качеството.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и председател на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

„Образователната система е най-нереформираната до момента, като се конкурира със здравната, където обаче поне се случва нещо. Бъдещето дойде, а ние още се опитваме да правим някакви промени в един много стар модел“, добави тя.

„Най-голямата грешка е, че самият процес е объркан финансово – парите следват студента, като няма обвързване с качеството. Правят се опити с рейтинговата система, но не се получава. Имаше и идея да останат само основните университети, тъй като наука не може да се прави навсякъде“, обобщи още Смилкова.

Обстоен анализ на проблемите, спиращи и без това регресиращото развитие на образователната система у нас вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес