Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Там, където бизнесът и образованието влизат в коловоза на сътрудничеството

Кристиан Бертелсен, изп. директор на Fourth Bulgaria, Кирил Аврамов, зам.-ректор на НБУ

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

България е изключително вълнуваща възможност за нас, защото растем като компания и имаме клиенти в над 60 страни по целия свят. Имахме нужда от още един голям технологичен хъб и избрахме България и по-конкретно София за тази цел. В момента имаме 100 софтуерни инженери и тестери.

Така изпълнителният директор на Fourth Bulgaria Кристиан Бертелсен описа компанията, която ръководи и която ще създаде специална лаборатория в Нов български университет, насочена към студентите, на които ще бъдат предоставяни реални бизнес казуси от практиката. Целта – заличаване на пропастта между кадрите, излизащи от системата ни за висше образование и реалните очаквания на бизнеса. Гост в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков бе и зам.-ректорът на НБУ Кирил Аврамов.

„Като един от най-иновативните частни университети у нас е на първо място чест да сме свързани и да работим в тясно сътрудничество с един от лидерите в индустрията. Освен това бих казал, че споделяме много ценности и философии. Намерихме се (с Fourth – бел.ред.) по естествен начин. Това е така, защото компании като тази, която Кристиян ръководи, играят много важна роля в развитието на специалисти“, каза на свой ред Аврамов.

„Това, което ни разделя от останалите, е, че и двете страни споделят разбирането, че бизнесът не стои отстрани и просто критикува университетите, че не предоставят необходимото обучение, а заема неизменна част от образователния процес. Споразумението ни, което подписахме преди около година, и по-конкретно това разширение, за което говорим, има и друго измерение. От наша гледна точка то е образователно. Четвъртокурсниците работят с лектори и специалисти от компанията, получават проекти, биват обучавани и получават опита си в безопасната среда или в "балона", както наричаме университета.“, добави той.

„За нас е важно, че предоставяме възможности на новопостъпилите и старите студенти да се обучават почти като в реалния живот. За нас инвестицията в София, в България, не се състои единствено в набирането на персонал, а в това реално да подпомогнем изграждането на таланти. Знаем, че това е единственият път към напредък“, допълни Кристиан Бертелсен.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес