Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Макрон е пирова победа за Европейския съюз

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 09.05.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Емануел Макрон не решение, а отлагане на проблемите на Европейския съюз и до някаква степен е пирова победа. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Имаше два пътя пред Европа. Това, което направи Brexit, бе да се замислят европейските технократи и самите граждани трябва ли да сме по-демократични, по-отворени и да се намали това постоянно регулиране. Трябва ли да има повече пазари и повече класически либерализъм във фундамента. В момента това, което се случва, е че се избра пътят на федерализацията, на социализиране на Европейския съюз, а не е ясно как точно ще стане това. Ако Европа не се реформира, след четири години проблемите ще станат по-дълбоки, а антиевропейските движения ще стават все по-силни. Крайно десните популисти ще набират все повече мощ и наред с позитиви идеи могат да вкарат и много негативни".

Реформите, от които се нуждае Европа са свързани с принципа на субсидиарност, с връщането на взимането на решения все по-близо до ниво общини, а не решенията да се взимат на наднационално равнище от неизбирани органи, каза Илиев. Тези органи вземат решения и да уеднаквяват стандарти, които засягат ежедневието на множество малки общности, а е нужно Европа да се върне към нейните първоначални ценности - Европа да бъде една зона за свободна търговия.

"Не трябва да се прехвърля власт на наднационално ниво, защото това откъсва гражданите от този политически процес и води до центробежни сили, а и трябва да има конкуренция на политически решения". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес