Трансформацията на Брюксел в реплика на Берлин

Илия Лингорски, финансист и бивш зам.-министър на финансите, Светът е бизнес, 02.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Политиката на Меркел препотвърждава тезата на Кисинджър „Горката Германия! Твърде голяма за Европа, твърде малка за света“. Плодовете от политиката на г-жа Меркел вече десет години, за съжаление, са горчиви.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът и бивш зам.-министър на финансите Илия Лингорски. Коментарът му идва в светлината на днешната среща между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин в Сочи. Гостът в студиото направи обстойна дисекция и на ключови теми от външнополитическия дневен ред като Brexit, възхода на Льо Пен във Франция и продължаващата дълбока политическа и социална криза в Македония.

„(Германската изцяло експортно ориентирана икономика, „изсмукваща“ ресурсите от страните от периферията на ЕС – бел.ред.) е фундаментален търговско-икономически проблем, който няма как да се реши при тази институционална уредба на eврозоната – общ валутен съюз без общ банков съюз и общо фискално пространство, което да компенсира с фискални трансфери, които да са адекватни на монетарната политика между по-експортно ориентираните и индустриализирани райони и останалите“, допълни той.

„Но не е само това. Има редица политически проблеми, които до голяма степен ограничават самата Меркел. За нейните избиратели би била крайно непопулярна всяка идея, свързана с това, че германците ще трябва да плащат повече за останалите“, отчете Лингорски.

„От друга страна, съществува една преповтаряемост на политиката, която Меркел задава от Берлин, която е ограничена от очакванията на германските избиратели и безсилието на Брюксел да води някаква обща за всички в ЕС политика. Брюксел всъщност започва да става една реплика на Берлин. Това ни води към много неуспешния дипломатически процес, който Меркел водеше по отношение на Русия в резултат от украинската криза, към много неуспешните резултати от Минските споразумения“, смята още финансистът.

Обстоен коментар по тази и други теми – във видеото:

 

Последни новини
Още от Предавания