Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Шведските изтребители Gripen са оптималното решение за България

Александър Богоявленски, авиационен експерт, Светът е бизнес, 01.05.2017

Александър Богоявленски, авиационен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Богоявленски, авиационен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шведските бойни самолети Gripen са най-оптималното решение за България на този етап като цена, функции, качество и бъдеще. Това коментира авиационният експерт Александър Богоявленски в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

По думите му закупуването на ескадрила от 8 изтребителя Gripen е едно добро начало на този етап за България. Фактът, че държави като Унгария, Словакия, Чехия оперират със същия тип самолети означава, че България може да се възползва и от техния потенциал. Хърватия също е в процес на обсъждане на замяна на изтребителите си, сред които предложения стои и Gripen, коментира авиационният експерт. 

Богоявленски сподели и своите очаквания за хода на сделката за закупуване на нови изтребители от България. По думите му първоначалните реакции на политическо ниво не са позитивни. "Фактът, че се започва тази буря в чаша вода означава, че отново има лобистки и политически интереси, които ще се опитат да дърпат сделката в една или друга посока", коментира той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес