Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Задава ли се край на одисеята на Атина по отношение на дълга

Джордж Фтикас, консултант и адвокат, Светът е бизнес, 18.01.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

От март насам има две големи икономически новости (по отношение на Гърция – бел.ред.) и още две вторични такива, които си заслужава да бъдат обсъдени. Първата такава е приключването на втория преглед на Гръцката програма. Имаме предсрочна договорка по отношение на приключването на втория преглед, което е нещо, очаквано правителството и гражданите от 7-8 месеца. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков адвокатът и консултант Джордж Фтикас.

„Втората новост е големият бюджетен излишък за 2016, обявен от гръцката статистика – 4% от БВП. Това е много важно при положение, че целта беше 0,5%. Така че говорим за нива, многократно надхвърлящи очакваните. Това е нещо, което бе изненадващо и бива представяно от гръцкото правителство като нещо много голямо. Разбира се, стои въпроса дали това трябва да се изтъква като такова огромно постижение, защото това има и голямо отражение върху хората“, коментира още гостът в студиото.

„Двете по-второстепенни новости са приватизацията на солунското пристанище и огромното покачване на цените на електоенергията, продавана от гръцкото държавно електроразпределително дружество“, обобщи още той.

„Дискусията за извънредната помощ и репрофилиране на гръцкия дълг се дискутира от няколко години неофициално, защото това е нещо, което ЕС и Германия не желаят да обсъждат. Но сега, след приключването на втория преглед, бяха положени няколко крайъгълни камъка, които са задължителни, за да се официализира тази дискусия. Те са много прости – до 3 май трябва да има техническо споразумение между гръцкото правителство и кредиторите. До 6 май трябва да бъде извършен технически анализ по отношение на гръцкия дълг. До 15 май всичко това трябва да бъде гласувано от гръцкия парламент. Целта е до 22 май, когато е следващата среща на европейската работна група, Атина да е представила становището си по отношение на дълга и конкретните мерки“, коментира Фтикас.

„Тези мерки ще бъдат трудни, непопулярни.Например пенсиите ще спаднат още повече. След това правителството ще помоли кредиторите да направят стъпки от своя страна и да облекчат гръцкия дълг. Преди няколко дена пък в свое интервю Алексис Ципрас заяви, че ако мерките, които предстоят да бъдат гласувани и безспорно ще бъдат много трудни, не доведат до решение по въпроса за гръцкия дълг, то те няма да бъдат приложени“, добави той.

Обстоен анализ по казуса вижте в приложеното по-долу видео:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес