Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как ще реагира ЕЦБ на резултатите от вота във Франция

Петко Вълков, изп. директор на Concord Asset Management, Светът е бизнес, 26.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Веднага след първия тур на изборите във Франция веднага се появиха спекулативни мнения, че Европейската централна банка всъщност е изчаквала френския вот преди да обяви по-агресивен обрат в паричната си политика. Това на практика означава вдигане на лихвите, дори и минимално.

Това каза в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът и изпълнителен директор на Concord Asset Management Петко Вълков.

„Но с оглед политиката на банката до момента те едва ли ще се опитат да шокират пазара. Може би първо ще кажат, че рисковете като цяло намаляват, ще подготвят пазарите както направи Фед. Мога да кажа, че условията сега по-скоро благоприятстват вдигане на лихвите, отколкото по-късно“, прогнозира гостът в студиото.

„Най-голямата изненада на изборите във Франция беше, че социологическите прогнози се оказаха верни. Това наистина беше доста изненадващи. Реакцията на пазарите също беше такава – силни ръстове, особено във Франция, в Германия също има големи ръстове в почти всички индустрии. Цените на ДЦК на страните от еврозоната също поскъпнаха в резултат на това, че картината след изборите сякаш показва, че няма да станем свидетели на силни сътресения“, обобщи още Вълков.

Целият разговор – във видеото по-долу:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес