Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сега е шансът на България да поиска смяна на модела за ценообразуване на газ

Васко Начев в Светът е бизнес, 25.04.2017

Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нищо учудващо, че едва, когато изтича седем седмичният срок, в който България имаше време да реагира на решението на ЕК за Газпром, държавата иска допълнителни разяснения и евентуално удължаване на срока. "Едва ли някой си е въобразявал, че от страна на служебното правителство или от останалите държавни компании, ние ще видим някакъв сериозен дебат и полемика за това какво трябва да се прави". Това каза енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Въпреки че служебното правителство е пълноправно и действащо, когато ти свършва мандатът, а на 4 май е крайният срок за внасяне на предложението (относно Газпром - бел. ред.), едва ли някой ще иска да си навлича допълнително гняв за нещо, за което очакваха да мине между капките".

Въпреки че газовите доставки са част от националната сигурност на държавата, "те смятаха да кажат "да, да, чудесно, ЕС много добре, че е притиснала Газпром до стената. Ние сме напълно съгласни с това, което казва Комисията" и с това да се изчерпят разговорите по тази тема".

"Ако погледнем икономиките на държавите ще видим, че 57% имаме ценообразуване през спотовия пазар. 2018 газовият пазар ще изгледжда съвършено различно. На нас сега ни е шансът да променим нещата. Ние няма как да поискаме намаляване на цената с 20-30%. Това няма как да стане. Трябва да поискаме да се смени изобщо моделът и подходът на ценообразуване, въпреки че няма гаранция, че спотовият пазар винаги ще бъде по-атрактивен от нефтения".

Вярно ли е, че България има най-ниските транзитни такси за газ в света? Само на хартия и формално ли е разкрепостяването на газовия пазар? Възможно ли е да се говори за либерализация, когато "на входа и на изхода има две компании, които контролират този процес"? Защо България е единствената държава, която не си е поискала компенсация, която се изчислява на 650 млн. евро надвзети през годините от Газпром? Какво още трябва задължително да поискаме? Защо сме единствената държава, на която ЕК очевидно не вярва достатъчно, за да поиска и становища от независими страни? Какъв е проблемът с транзитните трасета в България? Какви са притесненията около сделката с Газпром и казусът Южен поток

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес