Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Студенти-филолози с 2-3 хил. лв. стартова заплата - защо не

Николай Николов, управител на Horizons Bulgaria, Светът е бизнес, 21.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Филологията формира един много добър образователен ценз, който обаче не е достатъчен. Филологическите специалности произвеждат много качествени служители, които не винаги намират пряка специализация по специалността си. От друга страна, бизнесът и нуждите за наемане бързо се променят.

Това каза в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков управителят на Horizons Bulgaria Николай Николов. Николов гостува в предаването в светлината на организираното от компанията му и СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно кариерно изложение „Златната ябълка на успеха“, което ще се проведе на 27 април в Аулата на Ректората. Целта на събитието е да съберат на едно място студентите с представители на компании в сферата на ИТ, телекомуникации и BPO, консултантски фирми, рекламни агенции, производители, търговски фирми, финансови институции, банки, НПО и организации с идеална цел.

„Едно от най-ценните умения, които придобиват филолозите, е добро владеене на доста на брой езици. А както знаем, в аутсорсинг и BPO индустрията голяма част от ресурса за техническа поддръжка не е в България. Подобни специалисти впоследствие биха могли да бъдат обучени на определени технически умения“, допълни гостът в студиото.

„Освен филолозите, в изложението ще се включат и колеги от Стопанския факултет, и като цяло са поканени всички студенти от СУ. На събитието в съвсем реална среда и реално време се представят презентации на компаниите, разбира се какви хора търсят те, случват се интересни интервюта. Има, разбира се, и оферти за работа“, обясни Николов.

„Студентите много често остават приятно изненадани от заплатите. Те, дори и на най-минималния си праг, надвишават сериозно средностатистическите възнаграждения в България. Заплати от 1 400 – 1 500 лв. са стартови, като при редки езици те могат да достигнат дори до 2 – 3 хил. лв“, каза още управителят на Horizons Bulgaria.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес