Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Здравеопазването се нуждае от твърда ръка и спаведливост

Проф. Радослав Гайдарски в Светът е бизнес, 17.04.2017

Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да се оправи здравеопазването, трябва твърда ръка. Има справедлив начин на разпределение на парите. Справедливостта не търси политическа принадлежност. Тя е една. Това каза  проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Трябва да има централизирани търгове. В момента имаме над 450 млн. задължения на болници - просрочени и текущи. Трябва твърда ръка и няма какво да си играем на демокрация. Трябва да има справедливост".

"Здравеопазването е недофинансирано. Словения, преди 10 години, при 2 млн. население, имаше 5 млрд. евро здравен бюджет, а Словакия, при 5 млн. население - 7 млрд. евро бюджет. България, при население от 7 млн. има 3,5 млрд. лева, което е под 2 млн. евро здравен бюджет". 

Кадрите в здравеопазването не могат да бъдат задържани при положение, че младите кадри в България започват със заплата от около 700 лева, а на Запад стартират с 4 000 евро, каза гостът. "Затова излизането от този тежък за здравеопазването момент минава през повишаване на заплатите". 

Санитарният минимум относно съотношението между медицински сестри и лекари в здравеопазването е три към едно, припомни проф. Гайдарски, а към момента то не само е едно към едно, а и по последни данни дори пада под това ниво. Една от причините за това е закриването на множество медицински училища в Русе, Враца и др. 

Колко струва на икономиката една епидемия, ако се случи, защото някой е решил, че детето му не трябва да бъде ваксинирано? Каква е средната продължителност на живот в Западния свят и в България? Трябва ли да се върне насилственото ваксиниране, защото "това е елемент от националната сигурност"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес