Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Турция след референдума - печеливши и губещи

Мехмед Юмер в Бизнес старт, 17.04.2017

Мехмед Юмер, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Юмер, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нямаше начин събитията в Турция да се развият по различен сценарий, защото ако президентът на Турция не бе сигурен, че ще победи, той нямаше да върви към референдум. Това каза журналистът и анализатор Мехмед Юмер в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Президентът Ердоган повтаря, че не става въпрос за смяна на режима, за строя на управление, а за системата, която според него е изчерпана и му бе нужно това - не толкова внушително, но достатъчно мнозинство, да спечели и да покаже на света, че голяма част от турците стоят зад него и желаят тази промяна на начина на управление". 

Не е пресилено твърдението, че Турция се превръща в президентска република, каза още гостът. "Тези вече гласувани 18 поправки  в основния закон на Република Турция ще влязат в сила през 2019 година. Има обаче 3 поправки, които влизат в сила веднага. Първата се отнася до това, че безпартийността се отменя и Ердоган вече става и лидер на своята партия. Втората се отнася до отмяна на военните съдилища - те ще съществуват само за военно време. Трето - Висшият съвет на съдиите и прокурорите се преименува на Съвет на съдиите и прокурорите, като се намалява неговия състав на 13 члена и четири от тях се назначават от президента".

Има ли силни настроения срещу вчерашната победа вътре в Турция? Как изглежда бъдещето на турската опозиция? Ще се очертае ли триполюсен модел в турския парламент? Как се разпределя подкрепата за Ердоган сред избирателите в различните региони на Турция и сред емигрантите по света? Как медиите в Турция отразиха новината за резултатите от референдума? Предстои ли смекчаване на тона от страна на Турция и затопляне на настроенията с Брюксел?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес