Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Преговорите за нов кабинет – приказка с предизвестен край

Стойчо Стойчев, политолог, Светът е бизнес, 11.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

От самото начало бях убеден, че преговорите (за съставянето на ново правителство – бел.ред.) ще бъдат лесни. Те в момента протичат спокойно, няма много контрапунктове и спорни точки между ГЕРБ и Патриотите. По-скоро се губи време, за да се достигне по-благоприятен момент за обявяването на формулата на следващото управление.

Такова предположение изказа в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков политологът и преподавател в СУ Стойчо Стойчев. В днешното издание на предаването гостът в студиото коментира преговорния процес между националистите и партията на Бойко Борисов, перспективите за създаване на ново правителство като цяло, както и редица въпроси от външнополитическия сектор.

Стоев коментира и най-„горещата“ новина от вътрешнополитическия дневен ред в страната – постигнатия днес (11 април) консенсус по една от темите, по които ГЕРБ и националистите имаха най-остри различия – тази за пенсиите. „Мисля, че това, за което са се договорили партньорите в рамките на тези преговори, е да се обещае достигане на минимална пенсия от 300 лв. до края на 4-годишния мандат. Т.е. да се ангажират с процес, а не с конкретно число“, предположи политологът.

„Към момента преговорите имат по-скоро тактически характер, отколкото представляват някакво стратегическо договаряне. Цели се в максимално благоприятния момент да се съобщи програмната декларация и да се обяви съставът на кабинета“, добави той.

Обстоен анализ по темата, както и коментар по наболелите казуси от геополитическия дневен ред вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес