Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дисекция на въпросителните, свързани с Brexit

Борислав Мавров, програмен директор на Европейския институт , Светът е бизнес, 06.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Червените линии около Brexit са, че гражданите както на Великобритания, така и на останалите страни-членки на ЕС, трябва да бъдат поставени във фокуса на преговорите. Те, от една страна, по никакъв начин не трябва да бъдат дискриминирани и, от друга, техните интереси не бива да бъдат нарушавани. Това е много важна граница, която беше очертана. В резолюцията на ЕС (относно условията на Brexit, приета вчер, 6 април – бел. ред.) бяха припомнени и четирите основни свободи, които няма как да бъдат нарушени според евродепутатите и всички институции.

Това каза в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков програмният директор на Европейския институт Борислав Мавров. В днешното предаване той направи обстоен анализ на въпросителните, надвиснали над ЕС и Великобритания около Brexit, както и перспективите за тяхното развитие във времето.

„Също така от изказването на господин Барние пред Европарламента се разбра, че става дума за един поетапен процес. С други думи, желанието, заявено много ясно в писмото на Тереза Мей – преговорите за напускане и търговските преговори да бъдат паралелни, няма как да се случи. Това бе казано много ясно, с уговорката, че това няма да даде някакво преимущество на ЕС спрямо Великобритания, а просто, защото това са два различни процеса, които са обвързани дотолкова, доколкото гражданите са поставени в техния фокус“, допълни още гостът в студиото.

Друга червена линия, която бе поставена, беше свързана с границата между Северна Ирландия и Ирландия. В резолюцията беше казано, че всъщност няма да бъде приветствано възстановяването на т.нар. „твърда граница“ между тях. Това също е ключов момент.

Ще се превърне ли Гибралтар в препъникамък в преговорите за Brexit? Означава ли автоматично излизането на Великобритания от ЕС разпада и и появата на независима Шотландия?

Отговорите на тези и други въпроси вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес