Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Съдът на ЕС осъди България за мръсния въздух - коментарите

Боян Рашев, denkstatt Bulgaria, Светът е бизнес, 05.04.2017

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Новина няма. Всеки знаеше, че това ще се случи. Това не е новина и в почти никоя страна от ЕС. Почти всички държави в съюза ще бъдат осъдени за това. България не е изключение. Ако тази икономическа тенденция, която се случва от няколко години, продължи, проблемът ще се реши от само себе си, защото това до голяма степен е проблем на бедните страни.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков Боян Рашев от denkstatt Bulgaria. Темата – присъдата на България от страна на съда на ЕС поради това, че страната ни не е направила нищо, за да ограничи фините прахови частици в атмосферата.

Този проблем обаче бе самосъздаден от ЕС. Има го и в богатите държави на съюза, благодарение на дългосрочната политика за промотиране на дизеловите автомобили. Пет държави вече бяха осъдени, но за азотни оксиди“, добави той.

„В България голямата част от проблема е свързана с отоплението на дърва и въглища. Именно това е проблем, свързан с бедността. Това отопление го има, защото относителната цена на чиста енергия като електричество, газ и топлофикация е сравнително висока, като хората съответно преминават към най-мръсната енергия – твърдите горива“, обобщи Рашев.

Реално могат да се направят много неща, но преди всичко има нужда от промени в политиките на национално и европейско равнище“, категоричен е той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес