Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли предпоставки да бъдем оптимисти за българската икономика

Юлиян Войнов, финансист, Светът е бизнес, 05.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Доста позитивни са данните от макрорамката, която Министерството на финансите публикува вчера. Всички числа са повишени спрямо макрорамката, на която е изграден бюджетът на страната. Повишението на очакванията за тази и следващите години е сериозно.

Това отчете в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът Юлиян Войнов. Темата – прокрадва ли се в розовите перспективи пред българската икономика сивата нишка на сивата нишка на несигурността.

За разлика от макрорамката на бюджета, която предвиждаше 2,5% растеж на БВП, в момента се очаква той да бъде 3%, както и да се повишава през следващите години. Има сериозно увеличение в очакванията за потребление, което се е повишило с 3%. Капиталообразуването също е нагоре. Общо взето доста позитивни очаквания за следващите няколко години.

Тук изниква въпросът пред българската икономика при това позитивно развитие, което наблюдаваме в Европа и света, дали тези 3% са максимумът, който можем да постигнем. Реално това е доста нисък растеж от гледна точка на България, имайки предвид, че сме най-бедната държава и ни трябва доста по-голямо икономическо развитие, за да се доближим по бързо до средните нива на ЕС.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес