Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Политически процеси в Русия на фона на атентата

Д-р Пламен Димитров в Светът е бизнес, 04.04.2017

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ислямистката нишка е най-вероятна и основна в разследването на кървавия атентат в Санкт Петербург. Това каза д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Не бих казал, че терористичната вълна заобикаля Русия, но в последните години нямаше атентати, нито в Москва, нито в Петербург, главните руски градове, докато в Кавказ имаше все пак атентати през последните години. Трудно е да се каже, че Русия прави изключение".

Русия може да бъде цел по две причини - първо, защото има собствено, голямо мюсюлманско население и второ - има голям брой радикални мюсюлмани в Северен Кавказ, каза още Димитров. "Втората линия е тази, че Русия участва във войната в Сирия на страната на Башар Асад и следователно нейни врагове са голяма част от тези радикални ислямистки групировки, които са свързани с атентатите в Европа".

"Тези две нишки могат да се преплитат взаимно, защото има хиляди руски граждани, които воюват в Сирия, повечето на страната на Ислямска държава. Някои от тях се връщат обратно в Русия, отиват отново... Това е според мен реалистичния сценарий за този атентат".

Русия остава полицейска държава, не в степента, в която бе СССР, но се наблюдават хора, които се предполага, че са свързани с терористични групи и не случайно е имало информация в службите за сигурност, че ще има терористичен акт, без да се знае, разбира се, кога и къде. Има някаква степен на контрол, но но срещу самоубийствени атентати трудно се противодейства, обясни Димитров. 

Какви са останалите версии за атентата? Каква е вероятността те да са реалистични? Колко са мюсюлманите в Русия и каква част от населението на Москва са мюсюлмани? Кои са огнищата на раздори вътре в самата Русия, където атентатите са често и кърваво явление? Управлява ли се Чечня от местен феодал? Има ли "чеченизация" на руската политическа култура? Каква е мечтата на Путин?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес