Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Професиите на бъдещето – вече и в настоящето

Десислава Дочева, VMware, Светът е бизнес, 30.01.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Определено професията, която визираме като „професия на бъдещето“ е т.нар. Business Intelligence. Тя съчетава знания в сферата на бизнеса като финансовата подготовка, която повечето хора в тези роли имат, съчетано с технически умения за работа с бази данни. Общо взето, специалистите в тази област имат нужда от тези два типа умения. Много полезен е и опитът в управление на проекти, защото комуникационните умения и опита в тази област са важни.

Това каза в специално интервю за бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Яна Строй Десислава Дочева, младши ръководител Business Intelligence във VMware. Темата – професиите на бъдещето и мястото им на българския пазар на труда.

Има ли подобни специалисти на българския трудов пазар? „Към този момент това е едно от нещата, които се опитваме да развием. Правим редица инициативи за споделяне на знание и има много хора, които се интересуват. Но в много голяма част от тях техническите умения не са толкова развити, може би защото до момента тази професия не е била толкова популярна като в момента. От тази гледна точка, повечето хора на пазара имат финансово или статистическо знание, което се допълва с техническите умения, които могат да се научат в последствие.

Подробности по темата, както и информация за миналите, настоящите и бъдещите инициативи в областта на Business Intelligence, организирани от VМware, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес