Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Може ли да се избегне скокът на газа заради отстъпките на Газпром

Васко Начев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 30.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Рязкото вдигане на цената на газа от страна на „Булгаргаз“ с близо 30% и отстъпките на „Газпром“, позволяващи на 6 европейски страни, в това число и България, да купуват „синьото гориво“ на пазарни цени, при които за референтни стойности се взима цената от хъбовете в Западна Европа, което може да доведе до 40% поевтиняване на суровината, трябва да бъдат разграничени.

Такова мнение изказа в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков енергийният експерт Васко Начев. Основен тематичен фокус в днешното предаване беше поставен върху въпроса възможно ли е да бъде избегнато увеличението на цената на газа у нас в светлината на отстъпките на „Газпром“.

„Нека разграничим нещата. Първо, тази цифра от 40% е доста условна. Това на базата на коя референтна стойност би станало – дали на тази към днешна дата на спотовия пазар или друга?“, заяви Начев.

„Все пак ние имаме един действащ договор, според който цената на природния газ, който получаваме от „Газпром“, е на базата на нефтения индекс – т.е. минава през цената на петрола. Във формулата има едно закъснение от 6-9 месеца, следователно за следващото тримесечие април-юни трябва да се върнем 6 месеца назад и ще видим, че просто е неминуемо това увеличение, което поиска „Газпром“ за следващото тримесечие. Друг обаче е въпросът защо има такова разминаване между 13-те процента, които поиска „Газпром“ и 30-те, които поиска „Булгаргаз“, допълни гостът в студиото.

„Фокусът падна върху КЕВР, но според мен проблемът е доста по-изместен, виждаме само крайния резултат. Ако погледнем кои са мотивите за искането за тази разлика от 17% - за първото тримесечие на годината „Булгаргаз“ обяви 40 млн. лева загуба. В същото време КЕВР не се съгласи да допусне увеличението, което бе поискано в началото на януари“, посочи той.

„Категоричен съм, че цената на газа от 1 април трябва да бъде увеличена. Въпросът е с колко да бъде това увеличение. Убеден съм, че КЕВР са внимавали до десетичната запетая. „Булгаргаз поискаха 30%, а КЕВР свалиха до 29,36% - намаление с 43 ст. Това е индикация, че всичко е „изпилено“ от страна на регулатора. Фокусът е насочен именно към КЕВР, но проблемите са другаде“, каза още експертът.

Целият разговор вижте във видеото:

Четете още: Hoegh LNG: пазарът на LNG е дълъг

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес