Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Причините за кризата, разтърсваща Македония

доц. д-р. Горан Стойковски, политолог, Светът е бизнес, 24.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Причините за кризата в Македония са няколко. Важно да се анализира глобалният контекст, в който се случват нещата в страната – нестабилна, променлива, изменчива среда, в която събитията се случват непланирано. Първо се разпространява убеждението, че ЕС се пропуква под напора на собствената си екзистенциална криза. В резултат на което съюзът се отдръпна и от без това неинтегрираните Западни Балкани. Второ, външнополитическата доктрина на новата администрация във Вашингтон още не е ясна, в резултат на което в Западните Балкани се отваря пространство за пласиране на геополитическа спекулация. Трето, в резултат на тези два нови момента в геополитиката, Русия бърза да се възползва от ситуацията, като се опитва да разшири влиянието си в региона, между другото с помощта на договорки с Ердоган за възможно разпределение на сфери на влияние.

Това каза в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков политологът доц. д-р. Горан Стойковски. Темата в днешното предаване – динамиките на продължаващата политическа и социална криза в западната ни съседка Македония.

„Причините са както и вътрешнополитически, характерни за самото общество, така има и такива с външнополитически характер. Кризата преди всичко е резултат от неуспеха на общата външна политика за сигурност на ЕС да префункционира и интегрира Западните Балкани. С отслабването на влиянието на ЕС нестабилните държави като Македония изпадат в остра криза“, допълни още гостът в студиото.

„Оставянето на Македония извън структурите на ЕС и НАТО очевидно се отразява неблагоприятно върху вътрешната обстановка. В основата на всичко стоят две основни слабости, благодарение на които всички останали проблеми се мултиплицират. От една страна Македония избра, вместо реална демокрация, да установи един вид авторитатен модел. Един хибриден режим – не е тоталитаризъм, но не е и реална демокрация. На второ място страната не успя да изгради модела на гражданска нация, като вместо това се акцентира върху етничността, като всички общности, композиращи македонското общество, се отказват да припознаят себе си като част от изобретената по този начин македонска нация. С други думи, липсва градивната и нужна обществена кохезия.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес