Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Попътният вятър в платната на пазара с бизнес имоти

Николай Стоянов, директор Бизнес имоти в Arco Real Estate, Светът е бизнес, 22.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Има оживление на пазара на бизнес имоти, особено що се отнася до бизнес площите. Основният двигател на този процес са секторът на аутсорсинг индустрията – компании в IT сектора, както и изнесените бизнес процеси на компании от Европа. Те имат нужда от много големи офис площи, които да наемат и да използват за своя бизнес, като това стимулира развитието на сектора с бизнес имотите. Така резюмира актуалните тенденции на пазара с бизнес имоти в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков Николай Стоянов, директор „Бизнес имоти“ в Arco Real Estate.

Гостът в студиото коментира и излезлите данни, че бизнес площите у нас са достигнали 1,2 млн. кв. метра. „За България това е добро число, голям мащаб. Наистина се оформяме като една дестинация за аутсорсинг индустрия, предпочитана дестинация. Именно тя заема около 60% от офис пазара в категорията на големите клас А офиси. В клас Б на офисите има стабилизация на цените и там тенденцията по-скоро е местене от клас Б към клас А“, каза той.

Бе изведена и една друга интересна тенденция – поради недостига на квалифицирана работна ръка сред компаниите се оформя своеобразна конкуренция, насочена към привличането на качествени служители, като така в конкурентно предимство на бизнеса се превръща наемането на качествена и привлекателна офис площ.

В големите градове извън София все още не са развити проектите за офиси клас А. „Но тъй като основните работодатели имат недостиг на работна ръка в София, те се насочват към провинцията – като например Пловдив, където вече има няколко проекта в този клас", допълни Стоянов. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес