Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Корените на щастието и нещастието в България

Пламен Димитров и Искра Митева в Светът е бизнес, 21.03.2017

Пламен Димитров, психолог и Искра Митева, психотерапевт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, психолог и Искра Митева, психотерапевт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Щастието може да се мери само от човека, който го преживява. Това казаха психологът Пламен Димитров в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Димитров, заедно с психотерапевтът Искра Митева коментираха изкачването на България до 105 място в класацията за щастие. 

"Българинът е склонен към песимизъм, което е и културна особеност. Сякаш има суеверие, че ако сме много щастливи или ако показваме, че сме щастливи, то ще се случи някакво нещастие. Не е много възпитано да си много щастлив или весел", каза от своя страна Искра Митева. 

В контекста на постулата "Вие може да не се интересувате от политика и психология, но те се интересуват от вас" Димитров коментира психологическите похвати използвани в предизборните кампании в България и в света: 

"Набляга се на напрежението, на усещането за несигурност. Това са тези класически форми на управляване чрез ужасяване. Твърде много се набляга на емоционалния фактор, а не на градивния, съзидателния, проектния модел. Това е чистата формула, която в социалната психология наричаме управление на ужаса. Когато хората се опасяват и тревожат, те се придържат консервативно към познати модели и групи. Всеки ужас поражда готовност за конформизъм".

"Хората осъзнават, че производителността на труда, благодарение на високите технологии, расте експоненциално, а тяхната покупателна способност пълзи, дори и в богатите страни. В България това е осезаемо в ниския спектър по един много болезнен начин - не можем да гарантираме хигиена на съществуването, а да не говорим за качество на живот", каза още Димитров.

Каква е връзката на размера на доходите ни и на щастието? Каква е корелацията между щастието и покупателната способност? Какви са психологическите причини за избора на Тръмп и за Brexit? Какви са рисковете на позитивното мислене? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес