Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

С 40% може да падне цената на газа за България

Меглена Русенова в Светът е бизнес, 20.03.2017

Меглена Русенова, председател на управителния съвет на Българската фотоволатична асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Русенова, председател на управителния съвет на Българската фотоволатична асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България скъсва със своето газово крепостничество спрямо Русия и е изключително важно правителството да представи позиция, която да защитава националния интерес. Може да се намали и цената на газа с 40-50% спрямо настоящата му цена, което ще има пряко отражение върху икономическия растеж на България.

Това каза Меглена Русенова, председател на управителния съвет на Българската фотоволатична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Тя коментира възможностите, свързани с предложенията за отстъпки от страна на "Газпром" във връзка с разследването за злоупотреба с монополно положение на ЕК.

"Развързват се ръцете ни, както от гледна точка на предоговаряне, така и от гледна точка на свързаност и доставки".

"Намаляването на цената на газта ще има пряк ефект върху намаляването на цените на топлофикационните дружества и съответно на цените на парното и топлата вода. Не само индустриите, но и всеки български дом ще усети ползите от защитата на българския национален интерес.

Всеки дом ще види прекият ефект от солидарната защита на интересите на Европейския съюз".

Не на последно място възможността за монополизиране на пазара в Централна и Източна Европа, която "Газпром" бе наследила още от времето на Съветския режим, даваше до голяма степен възможност и за едно политическо влияние в държавите от Източна Европа. А сега, чрез преговорите, които успешно води Брюксел, се оказва, че ние получаваме, чрез енергийната независимост, респективно и по-малко възможности за политическо влияние, каза Русенова. 

До кога е валиден настоящия договор с Газпром? Какво трябва да направят България, трите Прибалтийски държави, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния в седем седмичния срок, считано от 13 март, в който са поканени от ЕК да предоставят мнения по предложенията на Газпром? Каква е последващата процедура? Какво е бъдещето на интерконектора с Гърция? Развитието на технологиите за производство на зелена енергия и падането на протекционистичните закони в ЕС за внос на соларни панели ще доведат ли до възможност всеки дом в България да произвежда сам своята електроенергия? 

Вижте целия коментар:

Четете още: Ангажиментите на Газпром според документа в ЕК от 14 февруари 2017.

Последни новини
Още от Светът е бизнес