Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще покачи ли ЕЦБ лихвите до края на 2017

Петко Вълков в Светът е бизнес, 16.03.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голямото значение на повишението на лихвите на Фед, което се случи вчера, е че Федералният резерв започна да задава насоките за движенията на лихвите в глобален план. Това каза Петко Вълков, изп. директор на Конкорд Асет Мениджмънт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Преди 10 години те бяха първите, които започнаха с пониженията. Днес са първите, които започват с повишенията. В същото време лихвите в Европа остават на ключови нулеви нива. Така че, промени за България тази година няма да има. По-скоро върху България могат да повлияят решенията на ЕЦБ".

"Може би можем да говорим в края на годината и за повишение на лихвите и в Европа".

На първо четене нямаше голяма изненада от повишаването на лихвите, дори беше очаквано. Федералният резерв се постара да направи така, че предварително да си постели пред пазарните участници, за да няма негативни изненади. Нещо повече, повишаването на лихвите и коментарите около това действие доведоха до повишаване дори и на икономическите очаквания за 2017. Вече се говори, че следващото покачване на лихвите ще бъде по-скоро от очакваното, обясни събеседникът.  

"Фед продължава да твърди, че икономиката на САЩ се намира на изключително стабилен път на развитие и не се очакват резки промени".

Как се отрази покачването на лихвите върху валутните курсове днес?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес