Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

За племенно-харизматичните послания на партиите и мнението на българския народ

Георги Ганев в Светът е бизнес, 14.03.2017

 Георги Ганев от Цетнъра за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев от Цетнъра за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво представлява "Гласоводителя" и как помага за сравняване на мнението на хората по ключови въпроси с позициите на партиите по тях. Това коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Партиите в България не обичат много да се състезават на програмна основа. Традицията е да се кара на племенно харизматични послания. Всеки разчита на своята харизма и много малко се говори за това какво една партия смята да прави, когато дойде на власт".

"Еврозоната остава много популярна сред анкетираните с гласоводителя  - две към едно са хората, които считат, че България не трябва се отказва от усилията си за влизане в еврозоната", каза събеседникът, позовавайки се на резултатите от проучването на общественото мнение, направено с технологията "Гласоводител". "От най-непопулярните е въвеждането на прогресивен данък и България да предприеме действия за премахване на санкциите срещу Русия. Хората не искат и да се финансира с държавни средства изграждането на АЕЦ Белене", допълни той.

Какво още показва проучването на общественото мнение чрез т.нар. "Гласоводител"? Използва ли се и в други държави този модел на проучване? Подценяват ли избирателите си българските политици или избирателите определят правилата на предизборната игра?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес