Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сигурността на данните в глобалната мрежа

Албена Спасова, експерт по кибер сигурност, Светът е бизнес, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Изнесените от Wikileaks данни, че водещи разузнавателни агенции като ЦРУ и Mи 6 са използвали хакерски софтуер, за да разбият системите за защита на огромен брой устройства с цел добиване на информация бе основната тема в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков днес. Гост в студиото бе експертът по кибер сигурност Албена Спасова.

В изтеклите информации няма изненада, като учудващ е единствено мащабът на разкритията, смята Спасова. „Мащабът не толкова ме изненадва, колкото ме притеснява. Защото ако до този момент до тази информация достъп са имали съответните разузнавателни служби, то сега достъп имаме всички ние. А не живеем в един перфектен свят, в който всички да имаме добри намерения. По-скоро трябва да се притесняваме как тези хиляди редове код ще бъдат използвани от тези, които нямат добри намерения“, допълни тя.

„Живеем в свят, в който абсолютно всичко – и бизнес модели, и начинът ни на живот, и начинът, по който консумираме информация, е сведен до данните, до събирането им , до тяхната обработка и поднасяне“, заяви експертът.

Събирането на данни в онлайн пространството няма задължително отрицателен характер, смята Спасова. „Обикновено имаме едно такова неприятно чувство, което не трябва дасъществува. Защото ако искаме да прочетем по-интересно съдържание, ако искаме да гледаме по-хубав филм, ние ще имаме достъп до това, само ако се знае какво харесваме. А това няма как да стане без тази информация да бъде събирана“, каза тя.

„Едно от най-големите предизвикателства, което стои днес пред юристите, е използването на облачните технологии и криптирането на информация. Защото всичката информация е в облака, тоест не я съхраняваме ние, не сме стопаните на тази информация, ние я предоставяме на някого другиго. Тоест тя може да бъде открадната, може да бъде манипулирана, като именно това е предизвикателството“, коментира още Спасова.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес