Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Позицията на България в ЕС – за скоростите, предавките и още нещо

Калоян Методиев, политолог, Светът е бизнес, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Една от темите в днешното издание на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков бе започналата днес среща на върха в Брюксел, първата след обявените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер планове за „Европа на много скорости“ и възможните ходове на България, която е категорично против анонсираните идеи. Коментар по тези и други въпроси даде политологът Калоян Методиев.

България няма полезен ход в създалата се ситуация, като поради това не може да участва пълноценно в разговорите в Брюксел, категоричен бе Методиев. „Нито имаме резултати зад себе си като държава, нито имаме група, чрез която да защитаваме някаква обща позиция. Прекалено малки сме, за да се противопоставим на големите в този разговор. Отделно, че влизаме в този дебат с едно служебно правителство, което след две седмици буквално може да бъде пометено от различните мнозинства в парламентарната институция и ще стане жертва на скандалите, които неизбежно ще дойдат с новото Народно събрание, където всеки ще иска да изпъкне“, добави той

„Разговорът за бъдещето на ЕС очевидно ще се води в следващите месеци, да не кажа година“, смята Методиев.

Фокусът на разговорът бе преместен и на намеренията, изказани от служебния кабинет за предприемане на стъпки за влизане в еврозоната. Според политологът обаче преди да е предприеме такава стъпка, трябва да се проведе публичен дебат по темата. „Тук трябва да се изкажат по-скоро експертите. На политическо ниво това ще означава да се присъединим към Европа на първа скорост, където са тези, които искат обща валута, обща отбрана, общи граници“, коментира той.

 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес