Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Peugeot влиза в Рюселсхайм – а сега накъде?

Константин Томов, автомобилен експерт и автор на предаването Колела по Bulgaria ON AIR, Светът е бизнес, 06.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар по „най-горещата“ тема в автомобилния свят – финализирането на сделката между Peugeot-Citroen и General Motors, с което френската компания поема контрола върху марките Opel и Vauxhall, направи в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков автомобилният експерт и автор на предаването Колела по Bulgaria ON AIR Константин Томов.

„В следващите месеци трябва да се изясни най-вече какво точно включва тази сделка. Доколкото успях да се ориентирам от пресконференцията днес, това не е съвсем ясно. Цената е малко по-висока от очакваната с десетина процента. Това, което ме учуди, бе ангажиментът на GM да преведе само €3 млрд. към липсващите фондове в пенсионните схеми на Opel, които според експерти надхвърлят €9 млрд. Тоест това ще покрие едва около 1/3 от тези липси, а се очакваше доста повече. Обяснявам си го с това, че за компенсация Peugeot-Citroen ще получи достъп до доста от технологиите на Opel”, коментира автомобилният експерт, добавяйки, че именно едни от тези технологии – тези за електрически автомобили, са от ключова важност за PSA, която през последните години изостава в тази област.

С финализирането на сделката ще се върви към универсализиране на моделите на Opel и Peugeot, като ще се използват общи платформи и двигатели, смята Томов. „Това е на 100% ясно. То беше потвърдено и от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес. Това е нещо, което всъщност вече започна на базата на едно сътрудничество между GM и Peugeot в началото на десетилетието“, каза той.

Къде обаче се крият рисковете? Според автора на Колела за възраждането на PSA, която бе изпаднала в криза през последните години, е била платена своеобразна цена. „Това, което Таварес направи, е драстично намаляване на разходите, оптимизация на производството, отпадане на недотам печелившите модели. За съжаление обаче, това никак няма да е лесно, особено в областта на съкращенията при Opel, където основните производства са във Великобритания и Германия – две страни с доста скъп труд, с високи производствени разходи“, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте някои от моделите, представени на Автосалона в Женева 2017.

Последни новини
Още от Светът е бизнес