Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

На коя предавка ще се движи България в общоевропейския ход на няколко скорости

Момчил Дойчев, политолог, НБУ, Светът е бизнес, 06.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Плановете за създаване на Европа на няколко скорости, подкрепяни от западноевропейските държави като Франция и Германия и отхвърляни от страните от източната част на континента, както и мястото на България в тези процеси, бяха темата на днешното издание на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. Гост в студиото бе политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) Момчил Дойчев.

„Предполага се, че Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България, защото на първо място това предполага създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни. Но те на практика няма да бъдат пълноправни членове на ЕС. Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза или да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива.“, коментира политологът.

Фокусът на разговора се премести и върху това какви конкретни ходове следва да предприемат българските политици, за да бъде избегнат евентуалният минорен сценарий. „Би следвало българският политически елит да се опита да намери своето място, като изтъкне интересите на България и сродните ни страни от Източна Европа, които постепенно да преодолеят съществуващите прегради. На първо място, това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген“, заявява Дойчев.

„Еврозоната, присъствието там, макар и в „чакалнята“ на първо време, и след това влизането в Шенген са нещата, които ще поставят рамката, в която ще можем да решим проблема си с корупцията, с начините, по които се усвояват еврофондовете“, допълни гостът в студиото.

Подробен коментар по темата очаквайте вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес