Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Въпросителните около влизането на България в еврозоната

Евгений Кънев, управляващ партньор в Маконис, Светът е бизнес, 27.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Реални ли са шансовете на България за влизане в еврозоната, както и какви биха били евентуалните предимства и недостатъци на подобен ход, коментира управляващият партньор в инвестиционнo-финансова консултантска компания Маконис Евгений Кънев, който гостува в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на разговора фокусът бе насочен към заявките на служебния кабинет на Огнян Герджиков в подкрепа на членството на страната ни в еврозоната. „Тези заявления звучат добре и аз приветствам такъв ход. Никакви действия в тази насока не бяха предприемани от времето на Симеон Дянков, който отложи постъпването ни в ЕРМ 2 („чакалнята“ на еврозоната, последният етап преди приемането на еврото, с основно изискване да се поддържа стабилност на националната валута в период от 2 години – бел.ред.) заради финансовата криза“, заявява Кънев.

„В момента условията са добри от гледна точка на това, че спазваме почти всички критерии. Въпросът е дали формалното спазване е достатъчно, за да бъдем приети. Както се оказа, това не бе достатъчно за влизане в Шенген. Сега имам същите съмнения, особено след последния критичен към БНБ доклад на ЕК по проверката на банковите активи. Има причини да сме скептични, въпросът е не дали ние искаме, а дали бихме били приети“, коментира още гостът в студиото.

Заслужава ли си България да влезе в еврозоната? „Отговорът е еднозначно „да“. Причините са, че интеграцията ни, заложена с присъединяването към ЕС, не приключва само с това. Проблемът е, че не бяха положени усилия за по-нататъшна интеграция в Шенген, в банковия съюз. Защо е важно да влезем в еврозоната ли? Защото нямаме много други опции – или сме в полето на стремеж към тясна интеграция със страните от ЕС, или ще бъдем във влиянието на някоя от двете източни империи около нас“, категоричен е управляващият партньор в Маконис.

Вътрешнополитическият аспект на по-нататъшните действия по влизане в еврозоната, Европа на две скорости, перспективите за подобряване на данъчната политика на България. Това бяха част от темите, които бяха засегнати в днешното издание на "Светът е бизнес".

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес