Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще стане ли популизмът камъкът в колелата на движещата се на две скорости Европа

Проф. Жан Кромбоа, Американски университет в България, Светът е бизнес, 24.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основните акценти в европейската политика – вътрешна и външна, коментира в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков преподавателят в Американския университет в България проф. Жан Кромбоа.

В началото на разговора бе поставен акцент върху предстоящите ключови за бъдещето на Стария континент избори в държави като Холандия, Франция и Германия. Ще отбележат ли възход антисистемните партии? „Първо трябва да разграничим избирателните системи във Холандия и Франция. В първата имаме пропорционална система, като дори Вилдерс да спечели няколко депутатски места, което е вероятно, това няма да е фатално. Във Франция системата е мажоритарна във два тура. Засега изглежда, че Льо Пен ще се справи добре на първия тур, но въпросът е дали ще успее броя на поддръжниците си, за да успее да спечели повече от 50% във втория етап. Но това би било доста невероятно“, смята проф. Кромбоа.

Какво ще се случи на Франция и ЕС, ако Льо Пен все пак успее да спечели? „Това би било огромно предизвикателство. Ако погледнете програмата й, всичко, за което тя се застъпва, е насочено против фундаменталните принципи на ЕС. Например въвеждането на ограничения за чуждестранните работници, в това число и за граждани на ЕС, което е напълно забранено от европейските закони. Тя също така иска да води собствена търговска политика, което не е възможно, докато страната е в ЕС“, обобщава гостът в студиото.

Какви са корените на процеса на засилване на крайните настроения? „Това е доста сложен феномен. Всяка страна има своите особености. Затова винаги има напрежение между страните, печелещи от глобализацията и евроинтеграцията от една страна, и губещите от друга. Недоволните хора са много податливи за влияния от страна на подобни каузи“, смята още той.

Какво е бъдещето на Великобритания след Brexit? Има ли перспектива България за влизане в еврозоната? Отговорите на тези и редица други въпроси вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес