Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Пътят на успеха в онлайн търговията

Юлиян Станчу, главен изпълнителен директор на eMag, Светът е бизнес, 23.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Факторите, стоящи зад успеха на една от най-големите платформи за онлайн търговия не само в България, а и в редица страни от Централна и Източна Европа – румънската eMag коментира в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков главният изпълнителен директор на компанията Юлиян Станчу.

От къде започва всичко

„Започнахме бизнеса си в Румъния след което се развихме от нулата в България, Унгария и Полша. Преди около 2 години придобихме швейцарската компания Fashion Days. Сега Fashion Days разполага с пълен каталог от продукти, като оперира в България, Румъния и Унгария, резюмира Станчу.

Различни, но всъщност еднакви

„България е страна, която е много близка до Румъния, до румънските ценности. Заедно открихме демокрацията, заедно започнахме европейската си ориентация. Има много подобни неща по отношение на пазарните отношения на българите и румънците“, заявява той.

Конкретните резултати

„Разглеждаме пазарния си дял отделно във всяка категория. Смятаме, че електронната търговия като технология, не като пазар. Погледът ни е концентриран категория по категория – мода, продукти за дома, детски продукти и т.н. Ако говорим като цяло за транзакциите от електронната търговия, през миналата година в България те достигаха приблизително €700 млн.“, отчита CEO-то на румънската компания.

Кои са основните индикатори за бизнес успеха

„Първият и най-важен от тях е броят на клиентите ни. През последните 4 години в България успяхме да достигнем до 600 хил. клиенти и то активни такива. След това стои въпросът по колко продукта са закупили тези клиенти на годишна база и каква е тяхната стойност. Фактор е и качеството на услугата, следователно разглеждаме и удовлетворението сред потребителите. Успяваме да разберем комбинацията между емоцията и разума и цифрите в работата си с клиентите“, споделя Станчу.

За да получаваш, трябва да даваш

Зад успеха на всеки бизнес стои силна маркетингова и рекламна стратегия. Фокусът на разговора бе отправен и към бюджета за публичност и реклама. „еМаg и Fashion Days, взети заедно, отделят почти €5 млн. за реклама само в България. В Румъния тази сума е близо €10 млн., дори повече, тъй като става въпрос общо за парите за маркетинг. Достигаме клиентите си по много различни начини – чрез Google, Facebook и интернет като цяло, чрез новинарски агенции, чрез всички видове медии“, отчита гостът в студиото.

А сега накъде

„Смятам, че електронната търговия ще влиза все повече в сферата на мобилните устройства. До 3-4 години около 90% от цялата електронна търговия ще бъде мобилна. В страни като Полша и Унгария това число вече е над 50%. След това ще се получи една смесица между онлайн и офлайн. Няма да има нито само онлайн, нито само офлайн пазар. Ще се получи своеобразна смесица между тях. За търговците ще е наложително да са в интернет. Ако не са, ще изгубят клиентите си. Хората разбират за вас в мрежата, за да могат да дойдат във вашите физически магазини“, прогнозира Станчу.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес