Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Позицията на България в бурните води на геополитическите процеси

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи, Светът е бизнес, 21.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са текущите тенденции в световната сигурност и геополитика, както и мястото на България в тези процеси в светлината на преориентирането на Вашингтон към политиката на „ястреби“ от една страна и имперските амбиции на Кремъл от друга коментира в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков бившият външен и икономически министър Милен Керемедчиев.

Продължава тенденцията за налагане на ястреби в американската военна доктрина

„Назначението на Макмастър като съветник по национална сигурност показва много твърдата позиция на Тръмп за това, че ще продължи да налага силни „ястреби“ в американската военна доктрина, които да могат да подплатят мотото му „Да направим Америка велика отново“. Ключово бе и изказването на вицепрезидента Пенс по време на срещата на НАТО, където той твърдо заяви това, което каза президентът Тръмп за това, че всички държави-членки на алианса трябва да могат да подплатят финансово задълженията си към него, а не САЩ да плаща за свободите и охраната на границите на чужди държави“, коментира гостът в студиото.

Ролята на България в колективната сигурност на НАТО

„България е член на ЕС, но преди това е член на НАТО. Има ангажименти, които ние като страна-член трябва да изпълняваме. От друга страна винаги общественото мнение преобладаващо е настроено проруски и против конфронтация с Русия. Ние трябва да направим всичко възможно да балансираме между двата силни на дена. Особено с оглед на това, че в момента Тръмп все повече говори за комуникация с Русия, при положение че всички кандидат президенти в европейските страни говорят за нуждата от диалог с Русия, самата кампания и на президента Радев също беше базирана на това“, обобщава Керемедчиев.

Възможно ли е Черно море да се превърне в демилитаризирана зона

„Това не може да се случи, защото се вижда голямо увеличение на военните съдове в Черно море и в това число и на държави, които нямат излаз на него – Канада, САЩ, Великобритания. Съответно Русия става все по-чувствителна и все по-агресивна към това военно присъствие, тъй като това става в техния заден двор.

Вижте във видеото подробен коментар по тези и други теми:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес