Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Г-20 трябва да внесе яснота в размитите глобални политики

Йордан Божилов в Светът е бизнес, 16.02.2017

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Принципите във външната политика в световен мащаб са размини и има неяснота по отношение на глобални политики и за това е много важно какво ще се случи на срещата на Г-20. Важно е да се установи яснота и това ще означава стабилност, това каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Има развитие по отношение на позицията на САЩ спрямо НАТО. САЩ запазват ангажимента си към НАТО и към сигурността на Европа, но при условие, че ЕС има повече принос".

Изискването за принос "наистина е условно", добави Божилов. По думите му европейските страни намаляват инвестициите си от години, но "преди години се прие, че страните трябва да отделят 2% от БВП". Това означава съвсем различна сума за България и Германия, например, обясни гостът. Той добави, че с 2% България няма да може да модернизира своите военни сили "в обозрим период", "но има държави които отделят и под 1%", а и е важна ангажираността, която се демонстрира.

Потвърдени бяха ангажиментите на НАТО, свързани с проблемите на тероризма, Близкия Изток и Африка,като ще се изгради специална структура, базирана в Неапол, каза още Божилов.

По отношение на Русия събеседникът каза, че страната не трябва да бъде изключвана от диалога и въпреки че "още не може да се намери обща плоскост, на която ще се постигнат реални договорености, Русия не може да бъде изключена от европейската система за сигурност и НАТО трябва да намери подхода към Русия". 

Ясно бе показано, че ангажимент на НАТО е сигурността на всички страни членки на пакта, подчерта Божилов.

САЩ не са просто страничен наблюдател, а много важен гарант за близкоизточния мирен процес. От политиката на САЩ зависи как този процес ще се развие, каза още гостът.​ "Концепцията за две държави - Палестина и Израел, бе водеща в години наред преговори, изстрадана е с жертвите на хиляди души".

Важен е въпросът дали допускането, че може да има само една държава, е промяна на политиката на САЩ по отношение на близкоизточния мирен процес, или е неволно изпусната дума, каза Йордан Божилов.

"Като ключов играч в този регион, не бих могъл да си представя как може да има неяснота по този въпрос, защото само една дума от САЩ, само едно послание може да възобнови отново проблемите, които са съществували и съществуват. Може отново да бъде фактор за ръст на тероризма, отново да бъде фактор за дестабилизация и войни, каквито регионът е имал и има". 

Не може външна политика да се прави "на крак" и с емоции. Това са ангажименти, които са били водещи десетилетия наред. 

Какво да очакваме от срещата на Г-20? Какъв ще бъде резултатът от натрупването на неяснотите в ЕС и САЩ? Градят ли се политики на базата на тайни договорености в разрез с конституционно установените механизми на САЩ? Ще бъде ли оставката на съветника по националната сигурност на САЩ Флинт само върха на айсберга?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес