Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Новата Студена война е анахронизъм

Любомир Кючуков в Светът е бизнес, 10.02.2017

Любомир Кючуков, дипломат, директор на Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, дипломат, директор на Института за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 Тече ескалация на напрежението и вече реално се говори за нова Студена война. Това каза дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"За мен новата Студена война е анахронизъм. Първо, защото бе елемент на двуполюсния свят, а сега светът не е такъв и второ, защото в основата на Студената война беше идеологическото противопоставяне. Сега Русия не носи идеологическа алтернативност и е част от пазарния капитализъм. От тази гледна точка противопоставянето е по-скоро геополитическо".

Боя се, че това противопоставяне е по-скоро резултат от факта, че и за Русия, и за нас, като членове на ЕС и НАТО, това до голяма степен бе част от консолидацията, обясни гостът. "За Русия това беше вътрешна консолидация. Виждаме, че над 80%, близо 90%, подкрепят политиката на Путин. Това което Путин направи е да върне националното самочувствие на руснаците, което бе силно наранено през последните 15 години.А това, което се случва в Европа, е международна консолидация".

Кои са старите инстинкти, които се събудиха, заедно със самочувствието на руснаците? Какъв е консолидиращия фактор за европейските държави? На какво се дължи кризата на елитите? Защо печелят полулистките партии? 

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес