Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Накъде се е запътила автомобилната индустрия

Александър Миланов, изпълнителен директор на BMW Group България, Светът е бизнес, 09.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са насоките на развитие на автомобилната индустрия в глобален мащаб, какви са тенденциите на преструктуриране на производството с оглед на рестриктивните екополитики на редица държави, както и адекватно ли е с новите световни тенденции състоянието на автопарка у нас? Тези и други въпроси коментира в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков изпълнителният директор на BMW Group България Александър Миланов.

„Регулаторните по цял свят се опитват да вземат правилни решения, които да помогнат не само за опазването на екологичната среда, а и да бъде гарантирано бъдещото на планетата. Политиките, които се прилагат, са и краткосрочни, като например лимитиране на достъпа на определени автомобили, но и се цели едно постепенно преминаване към тестове и нормиране на автомобилите на базата на реалните емисии, които произвеждат“, коментира Миланов.

„През годините автомобилната индустрия правеше опит да масовизира електроавтомобилите още през 70-те години. В по-ново време фокуса на индустрията е да предложи алтернативни горива и алтернативни горивни системи. Но факторите, които играят роля за цялостното имплементиране на подобни системи са значителните – производствената цена, достъпа до енергоизточници, стойността на жизнения цикъл, остатъчната стойност на продукта, регулаторните изисквания. На база на това виждаме, че в някои държави има по-голямо използване на алтернативни горива за сметка на класическите. Но в масовия случай на планетата не е възможно да настъпи промяна от днес за утре“, смята Миланов, допълвайки, че за някои от по-важните промени са нужни около 10 години.

„Остарелият автопарк, с този дял на остарели дизелови автомобили в движение, с това състояние на поддръжка наистина застрашава здравето и влошава обществената среда. Отново трябва да поставим въпроса какъв е делът на транспорта, какъв е делът на другите индустрии и какво е влиянието на естествените фактори“, коментира директорът на BMW Group България.

„Българският пазар на нови автомобили не е пропорционален нито на покупателната способност, нито на населението е страната. За съжаление, той е резултат от липсата на фокус на държавното управление върху тази тема в последните 50 години. Говорейки за подновяване на автопарка, за по-устойчива транспортна система, за усъвършенстване на автомобилите регулаторите има своя роля. Никъде по света не е по-евтино да караш употребяван автомобил, но в България това е факт“, отчита Миланов. Според него това е така заради по-ниските разходи за данъчно обслужване, разходите за регистрация и липсата на ограничения. Друг проблем според госта в студиото проблем се крие и в липсата на контрол върху техническата изправност на превозните средства. „Социалният елемент тук е само на повърхността. В дълбочина, според мен, перспективата се променя“, смята Миланов.

Вижте целия разговор: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес