Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво е бъдещето на споделената икономика в България

Димитър Събев в Светът е бизнес, 08.02.2017

Димитър Събев, икономистът и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Събев, икономистът и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Винаги е добре да си на челна позиция. България се нарежда на 7-мо място в света по склонност на населението да споделя притежанията си, както срещу заплащане, така и безвъзмездно, твърди глобален доклад на Nilson, цитиран от PwC's. Темата коментира икономистът и журналист Димитър Събев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Само преди няколко десетилетия склонността на българина да прави икономика в общности се разглеждаше като нещо негативно. Твърдяха, че имаме комунален тип капитализъм, който ни дърпа назад, слага ни камък на шията и ни пречи да станем наистина богати, като богатството можеше да бъде единствено индивидуално". 

За щастие тази гледна точка до голяма степен е опровергана от бизнеса в света, категоричен бе гостът. Виждаме различни форми на споделена икономика, на споделено производство. Надявам се манчестърските модели да стават все по-малко валидни и да има големи трансформации, както в труда, така и в капитала, и в потреблението и е добре да сме начело".

Защо гостът твърди, че "трябва да бъдем индивидуалисти и до някаква степен мизантропи, за да бъдем успешни"? 

 

Дали споделената икономика е признак на напредничаво мислене, или на бедност? Колко силна ще бъде съпротивата на статуквото? Как раждаемостта, пътните произшествия и оценката за усещането за щастие говорят ясно за развитието на икономиката на една страна? Как в България се създаде това "гнетящо чувство" за несправедливост и нещастие? Ще има ли наказателен вот на изборите и вярно ли е, че колкото са по-конкретни икономическите обещания, толкова по-малка е вероятността партията да влезе в парламента? Как ще се отрази Тръмп на света? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес