Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Расте, но може би старее – цената на икономическия растеж на София

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на град София, Светът е бизнес, 07.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са перспективите за развитие на столицата и най-голям град в България София? Не плаща ли градът, произвеждащ близо 40% от националното БВП, прекалено висока цена за икономическия си прогрес с презаселването, замърсяването, недостатъчната инфраструктура? Плановете и конкретните стъпки на градското ръководство представя в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков заместник-кметът на София по финанси Дончо Барбалов.

В началото на разговора Барбалов коментира особено актуалната в последно време тема за замърсяването на въздуха в столичния град. „Подготвя се програма за подобряване на чистотата на въздуха в София, надявам се тя да бъде представена в най-скоро време. Кметът Йорданка Фандъкова също е лично ангажирана в целия този процес, така че в най-скоро време ще предложим пакет от мерки, които да помогнат в тази насока“, заяви той, допълвайки, че освен общината, роля в прилагането на тези мерки има и държавата чрез корекции в законовата уредба. Според зам.-кмета на столичната община също така трябва да се затегне контрола в пунктовете за Годишен технически преглед, като трябва да има гаранции, че всички автомобили покриват необходимите изисквания. Споменат бе и проблемът с отоплението на твърдо гориво.

„Трябва да видим какви мерки може да приложим в София. Важното е да започнем да работим заедно с институциите и гражданското общество, защото това, което ще направи общината, не може да стане, от една страна, без съдействие от правителството и законодателя, и от друга, не може да стане без подкрепата на гражданското общество“, категоричен е Барбалов.

„Инвестираме в инфраструктура всяка година. За 2017 капиталовата ни програма е 411 млн. лева. Почти 3 млрд. европейски средства сме привлекли през последните години. Инфраструктурата е част от нещата и общината прави немалко за нейното подобряване“, коментира друга важна тема зам.-кметът. Според него друг базисен проблем е увеличаването на икономическата пропаст между София и провинцията.

Голямата част от предвидените 411 млн. лева за капиталови разходи през 2017 ще бъдат използвани за стоежа на метрото, което ще струва на градската хазна около 240 млн. лева. Друга част от средствата са предвидени за закупуване на нови автобуси и ремонт на инфраструктура, стана ясно от думите на Барбалов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес