Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

На какви рискове подлагат икономиката централните банки

Стефани Костадинова в Светът е бизнес, 03.02.2017

Стефани Костадинова, студентката в Американския университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефани Костадинова, студентката в Американския университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Точно предсказание дали ще има нова финансова криза и от кой ще бъде причинена не може да има и е доста сложно да се каже, че именно централните банки биха я причинили или в основата биха били политически решения. Не може да се каже дали точно централните банки със своята дълга политика на ниски лихви ще доведат следваща финансова криза, но определено трябва да бъдат по-внимателни. Това каза студентката от Американския университет в България Стефани Костадинова, която спечели глобално състезание, организирано от Credit Suisse Research Institute и Project Firefly, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Наградата й осигури възможност за участие в Световния икономически форум в Давос.

"Нивото на лихвите доста наранява банките, особено тези в Европа, които в момента са доста слаби. Това, че ЕЦБ все още понижава лихвите, е голям проблем за банките. Постоянното купуване на облигации, без да виждаме голяма промяна в инфлацията, може да създаде балони и в пазарите".

Състезанието бе на тема "Дали централните банки създават следващата криза" и бе на два етапа, обясни Костадинова. "Първият бе с разработване на кратка теза и 20-те най-добри получиха шанса да работят с професор и да напишат по-голямо есе по темата. Пътуването ми до Давос бе посветено именно на представянето на този доклад".

Макроикономиката и финансите са моя голяма страст, сподели гостенката.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес