Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какви са положителните тенденции в потребителското търсене у нас

Весела Калчишкова, GFK България, Светът е бизнес, 30.01.2017

Весела Калчишкова от GFK България Снимка: Bloombrg TV Bulgaria Весела Калчишкова от GFK България Снимка: Bloombrg TV Bulgaria

Какви са динамиките на потребителското търсене у нас през изминалата година и дали увеличеното потребителско търсене ще изиграе роля на своеобразен мотор на икономиката? Отговорите на тези и други въпроси даде в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков Весела Калчишкова от GFK България, компания, анализираща пазара и потребителското търсене в България.

 „2016 е много позитивна за българската икономика. Продължава тенденцията за стабилизиране, за положителен икономически растеж, има ръст на БВП, историческо намаляване на безработицата, дефлационни процеси в цените и съответно положително развитие в похарчените средства от домакинствата“, отчита Калчишкова, допълвайки, че ръстът на похарчените средства от домакинствата за FMCG (бързооборотни потребителски стоки, като хранителни, козметични и др. продукти – бел. ред), дори в процесите на дефлация варира между 2,5 и 2,9% в различните тримесечия. 

„Тази икономическа среда обуславя една по-голяма сигурност на българските потребители, определено те са по-спокойни за своето бъдеще и по-позитивно настроени“, коментира още гостът в студиото, допълвайки, че разходите на домакинствата нарастват, като през 2016 тази тенденция продължава, макар и с по-забавени темпове.

Калчишкова представи и конкретни данни за параметрите на потребителското търсене, изведени в доклада на GFK. От представените от нея данни става ясно, че 42% от разходите на потребителите за стоки от сегмента FMCG отиват за охладени храни (млечни продукти, месо и др. - бел ред.), 27% - за пакетирани храни, 10% за козметика, 6% за домашни потреби, 9% за безалкохолни напитки. Сравнително малък процент са разходите за алкохол, отчасти поради факта, че в тази категория влизат единствено шампанизирани вина и бира, а твърдият алкохол не е в графата FMCG.

 Подробен коментар за тенденциите в потребителското търсене и как те се отразяват на развитието на търговията с бързооборотни стоки вижте във видеото: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес