Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В България няма реални мерки за диверсификация на газовите доставки

Христо Казанджиев в Светът е бизнес, 26.01.2017

Христо Казанджиев, енергиен експерт, БЕФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Казанджиев, енергиен експерт, БЕФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент България не е предприела абсолютно никакви реални, действащи мерки за диверсификация на доставките на природен газ. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев, БЕФ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Ниската цена на енергийните ресурси бяха глътка въздух за българската икономика. За съжаление този период отмина. Започва леко покачване на приподния газ, а цената на петрола вече се повиши, но не мисля, че ще преминат референтната цена от 55 долара, каза гостът. 

"През последните години беше изпусната възможността за диверсификация на доставките на енергия. Газовата връзка с Гърция остана на предстояща за изграждане и едва ли ще се реализира, поради факта, че е структурирана по изключително неблагоприятен начин за реализация". 

Газовата връзка с Румъния не можем да я ползваме - поради чисто технически причини газ от Румъния не може да дойде, обясни Казанджиев.

"Към настоящия момент няма никакви ползи от стъпките за диверсификация, независимо от всичко, което се приказва", категоричен бе събеседникът. "Реверсът, който бе постигнат при Комотини, при Турската връзка, е само за аварийни ситуации и не са подходящи за доставка на търговски количества". 

Очаква се подем на индустрията в САЩ, включително и в енергийния сектор, след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, прогнозира експертът. 

Защо Азербайджанският газ е подминал България според Казанджиев? Какво е бъдещето на газификацията на Балканите? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес