Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво показват първите стъпки на Доналд Тръмп в Белия дом

Проф. Боби Филипс, декан на факултета по международни отношения в AUBG, Светът е бизнес, 25.01.2017

Проф. Боби Филипс, декан на факултета по международни отношения в AUBG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Боби Филипс, декан на факултета по международни отношения в AUBG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първите действия и инициативи на новия президент на САЩ Доналд Тръмп са свързани с радикални промени, които обаче могат да породят разногласия в неговата партия. Това коментира деканът на факултета по международни отношения в AUBG проф. Боби Филипс в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

По думите му все още е рано да се оцени стъпката на Тръмп в посока изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство за свободна търговия (TPP). "Много от членовете на Конгреса вярват в свободната търговия и глобализацията, което би могло да доведе до разногласия в неговата партия". TPP бе политизирано по време на предизборната кампания и от двамата кандидати за президент на САЩ, допълни той.

Проф. Филипс коментира още какво да можем да очакваме от Тръмп по отношение на автомобилните производители и облекчения за бизнеса. По думите му Тръмп може да промени начина, по който агенциите прилагат определени правила, но не може да промени директно законодателството, не и без парламента", обясни преподавателят. Може да има доста инициативи за облекчаване, но той вероятно ще създаде трудности пред големите компании, смята гостът.

Според проф. Филипс може да видим затопляне на отношенията между САЩ и Русия. "Няма да има твърде приятелски тон и взаимоотношения, но кабинетът му ще трябва да се справи със сената и парламента", заяви още той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес