Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ерата Тръмп и новите икономически реалности

Финансистите Кольо Парамов и Юлиян Войнов в Светът е бизнес, 23.01.2017

Финансистите Кольо Парамов и Юлиян Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистите Кольо Парамов и Юлиян Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме ли началото на нов световен ред и край на либерализацията? Какво да очакваме от политиката на новия президент на САЩ Доналд Тръмп? Темата коментираха финансистите Кольо Парамов и Юлиян Войнов в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

"Вероятно Тръмп ще заложи на резултата от научно-техническата революция и ще принуди политиците в Китай, Русия и целия свят да тръгнат по ново начало, смята Кольо Парамов. Според него ще има влияние върху системата на долара, световните финанси, международната търговия. "Тръмп ще промени коренно движението на световната икономика към по-добро", заяви финансистът. 

В краткосрочен план политиката на Тръмп ще доведе до подобрение в определени сегменти от американското общество, смята от своя страна Юлиян Войнов. По думите му начинът, по който се разви глобализацията последните 40 години доведе до намаляване на бедността в световен мащаб, но от друга страна - задълбочи проблема с губещите от нея, което доведе до издигането и спечелването на изборите от Тръмп. 

Твърдият Brexit ще постави България на последно място, тъй като връзките между Европа и Великобритания ще се променят коренно, а оттам системата за възможност за излизане на България на трети пазари ще бъде много по-тежка, коментира още Парамов. 

Влязохме ли в цикъл на непрекъсната нестабилност? Финансистите коментираха и политическата ситуация в България.

"Най-тежките предизвикателства пред евентуално ново правителство напролет са в касите на прокуратурата", подчерта Парамов. Те трябва да бъдат отворени и задействани като механизъм на разкриване на същността на проблема с българска олигархия, а оттам и свързаността с политическите лица, които не трябва да бъдат допуснати до новата политическа игра, смятат гостите в студиото.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес