Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как ще се отрази на България и региона промяната на тона между Кремъл и Запада

Милен Керемедчиев в Светът е бизнес, 19.01.2017

Милен Керемедчиев, бивш зам. министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам. министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Къде се намира и накъде ще поеме България през мандата на президента Радев? Какви са насоките на развитие на руско-америнканските отношения и как това ще се отрази не само на страната ни, а на региона като цяло? Отговорите на тези и редица други въпроси даде в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Речта на Радев (при встъпването му в длъжност днес – бел.ред.) бе доста умерена. За мен тя бе правилна в ситуацията, в която се намира в момента България – членство в ЕС и НАТО. Това са необратими факти и изобщо не се поставя под съмнение нашето членство в двете организации“, заяви Керемедчиев.

От друга страна обаче, поглеждайки от друг план – от този на държавите в Източна Европа, в момента има една нервност в техните лидери, смята Керемедчиев. Според него това се дължи на това, че по времето на администрацията на Обама те са имали доста остър изказ по отношение на Русия. „България с г-н Плевнелиев също имаше подобен изказ, който сега се оказва ненавременен“, добави гостът, посочвайки за пример промяната на тона към Кремъл както от страна на САЩ, така и от страна на множество европейски политици.

„Новоизбраният президент се опитва да влезе в реалната политика за момента. Рано или късно ще има диалог с Русия, ще трябва да се седне на масата за преговори. Колкото по-бързо това стане, колкото по-бързо България намери пулса на сегашната ситуация, толкова по-добре“, смята Керемедчиев.

„Обама остава едно тежко наследство и във вътрешнополитически, и във външнополитически план“, смята той, посочвайки в подкрепа на тезата си факти като практическото удвояване на външния дълг на Съединените щати през осемте години управление на Барак Обама и спорната реформа в здравеопазването, проведена от него. Според госта друга голяма грешка е била слабата политика на САЩ по отношение на Русия и Китай.

Как ще се развият отношенията по оста Вашингтон – Москва и как това ще се отрази на Източна Европа и конкретно Балканите вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес