Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Загуби ли смисъла си форумът в Давос в ерата на провалените демокрации

Максим Бехар в Светът е бизнес, 17.01.2017

Максим Бехар, PR експерт и собственик на M3 Communications Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Максим Бехар, PR експерт и собственик на M3 Communications Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви насоки на глобално развитие предначертава Световният икономически форум в Давос в светлината на едно от най-големите неизвестни в световен мащаб – изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и очакваните му бъдещи политики? Отговорите на тези и други въпроси даде в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков PR експертът и собственик на M3 Communications Group Максим Бехар.

„През последния един месец Тръмп дава значително много сигнали, че това, което се случва в световния бизнес, до голяма степен ще претърпи огромна промяна, поне що се отнася до САЩ“, заяви Бехар. Според него в речта си по повод вноса на германски автомобили в САЩ, новоизбраният американски президент се е опитал да влияе както на Германия, така и на американските производители. „Срещата в Давос никога няма да е същата, защото от най-големия играч на световните бизнес пазари идват съвсем различни сигнали. Ако тази инициатива не умре, то поне ще бъде провеждана по съвсем друг начин“, смята той.

„През последните няколко години всичко се обърна с главата надолу. Това, което наричаме „политическа система“ и „демокрация“ вече не работи, дори спъва световното развитие. Начинът, по който се провеждат избори, по който се избират се парламенти, в които избираме депутати, които „дремят“ и говорят неразбираеми за хората неща. Ако това се случи в бизнес среда, тези хора веднага ще бъдат уволнени“, категоричен е Бехар, според когото, това, което прави Тръмп е историческо и ще доведе до гигантска промяна.

„Промяната на форума (в Давос – бел.ред.) ще са от това да се говорят общи приказки, до взимане на конкретни решения. Защото политическите системи се срутват и нещо трябва да дойде на тяхно място“, прогнозира основателят на M3. „Това, което в момента наричаме популизъм, може да се окаже нещо, което да може разбие системата отвън и да я направи по-добре работеща и по-прагматична“, допълва той.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес