Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

До колко психологическите настроения влияят на икономиката

Психологът Росен Йорданов, Светът е бизнес, 13.01.2017

Психологът Росен Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Психологът Росен Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отразяват ли върху хората и върху дневния ред на обществото като цяло депресивните тенденции, породени от първия месец на годината, както твърдят редица проучвания? Как влияе медийната среда на нагласите на обществото? Отговорът на тези и други въпроси даде в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков психологът Росен Йорданов.

„Бих отдал случващото се по-скоро на лудостта, обхванала българското медийно пространство. В психологически план могат да се кажат няколко неща. Винаги краят и началото на годината са свързани с трансформация у хората, в тяхната активност, нагласи, намерения. Понеже много хора разглеждат депресията в плоскостта на едно негативно състояние, като болест, бих пояснил, че депресията има много лица. Тя има както биологично, така и психологично и социално значение. Освен повод да се вгледаме в себе си, тя не ни позволява да достигнем до състояние на тъга. В този смисъл тя е функционално състояние, което е необходимо“, смята Йорданов.

„Не усещам обаче това да се отразява върху бизнес активността. Напротив, много хора прекарват празниците си депресивно, а се връщат на работа щастливи“, отчита специалистът, „Във фирмите цари по-скоро голяма активност“, добавя той.

Гостът коментира и темата за вътрешнофирмените конфликти през призмата на опита си като консултант. „На първо място в компаниите има възрастови конфликти. Един от типичните конфликти от тази гледна точка е сблъсъкът, който се преживява от създателите на компанията и новопостъпващите“, коментира той. По думите му подобни „кризи на растежа“ се решават чрез установяване на проблема, като се прави диагностична интервенция.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес