Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Необходима ли е намеса на ЕС в съдебната ни система

Иванка Иванова в Светът е бизнес, 11.01.2017

Д-р Иванка Иванова, социолог, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Иванка Иванова, социолог, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакването (за външен контрол на европейските институции над българския съд – бел.ред.) звучи реалистично, защото отразява отдавна известни тенденции. От една страна е ясно, че конституционната инфраструктура, чрез която се очаква отчетност и отговорност на национално ниво не е напълно завършена. Нямаме никакви механизми да търсим отговорност от главния прокурор и прокуратурата и това проличава в желанието тази отговорност да бъде наложена отвън. Това заяви социологът д-р Иванка Иванова от Института „Отворено общество“ в студиото на предаването Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Тенденцията е гражданите да имат по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на българските такива, и то още от преди влизането ни в ЕС".

Иванова допълни, че чисто юридически не е възможно да бъде засилена ролята на органите на ЕС в контрола на националните такива не само у нас, но и във всяка страна-членка на общността. Според нея система на външен контрол едва ли би била ефективна, давайки за пример опитите за подобни ходове в Косово и Босна и Херцеговина, а решението е реформа в Конституцията.

Гостът в студиото коментира и излезлият в края на миналата година европейски доклад за състоянието на прокуратурата. „Той излезе в момент, в който правителството е в оставка. Но в момента, в който имаме проведени парламентарни избори, това е първия текст, който трябва да влезе за разглеждане в НС“, смята Иванова.

„Ефективността и на нашата, и на румънската прокуратура е далеч от водещите европейски примери. От гледна точка на здравия разум не разбирам защо трябва да се учим от държава (Румъния – бел.ред.), която заедно с нас е в дъното на всякакви класации за независимост на съда, за възприятия за корупция сред гражданите“, каза още тя.

Повече за текущите тенденции в съдебната и политическата система у нас очаквайте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес