Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Решим ли е проблемът с мръсния въздух в големите градове

Боян Рашев от denkstatt България и Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 05.01.2017

Изглед от смога на площад Тянанмън в Пекин, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Изглед от смога на площад Тянанмън в Пекин, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Как може да се реши проблема със сериозното замърсяване на въздуха с фини прахови частици в София и големите градове в страната? Какви мерки могат да се предприемат за намаляване на вредата от отоплението с твърдо гориво и как може да се обнови остарелия автопарк у нас, който също от своя страна сериозно допринася за проблема? На тези въпроси отговориха автомобилният експерт Калоян Желев и управляващият партньор в denkstatt България Боян Рашев в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Всъщност няма една мярка, която да сработи бързо и веднага. Трябва да се ориентираме към приемането на комплекс от мерки, тъй като автомобилите са само част от проблема. Има много други фактори в средата, както и обществено-битови фактори, които влияят на замърсяването на въздуха. Трябва да имаме предвид, че автопаркът е София е най-новият в сравнение с всички останали региони, но заедно с това той е и най-концентриран“, заяви Желев, допълвайки, че мерките трябва да са дългосрочни и да целят модернизация.

„София е единственият град в България, в който автомобилите имат голяма тежест, средногодишно половината (от замърсяването – бел.ред.) идва от автомобили. За смогът през зимата обаче основна вина носи отоплението на дърва“, каза на свой ред Боян Рашев. „От 1993 до 2015 отоплението на дървесина в домакинствата е скочило 8 пъти в цялата страна. Енергийните политики през последните десетина години направиха така, че чистите източници на енергия – топлофикация, газ, да станат по-скъпи в сравнение с дървесината“, добави още той.

Рашев също така акцентира на масовото използване на дизелови автомобили в Европа, за разлика от САЩ или Япония например, както и ниското ниво на контрол на вносни дизели в България, чиито системи за пречистване масово се премахват с цел оптимизация на мощността. „Данъчната система трябва да е базирана на нивата на азотни оксиди и фини прахови частици, а не на мощността, както е сега. Тогава ще стане много по-скъпо да имаш дизелова кола, особено ако е стара и неподдържана. Също така трябва да се забрани вносът на дизелови коли без филтър за фини прахови частици, което значи автомобили, не по стари от 2008“, смята Рашев.

„По отношение на отоплението има два аспекта – единият е с бедността, другият е хора, които могат да си позволят каквото си искат, но им харесва да и имат камина, котел. Има отлив от централизирано отопление, не толкова в София, колкото в другите градове, в полза на дървата“, добави още той. В допълнение той заяви, че, за да се решат проблемите, трябва да се преразгледат държавните енергийни политики, за да станата чистите енергии по-атрактивни.

Целият разговор вижте във видеата: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес