Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Отказът на Путин да отговори на експулсирането на руските дипломати е подигравка с Обама

Стойчо Стоев, политолог и преподавател в СУ, Светът е бизнес, 03.01.2017

Матрьошки с ликовете на бивши и настоящи световни лидери Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Матрьошки с ликовете на бивши и настоящи световни лидери Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Каква е геополитичестката ситуация по оста Вашингтон – Москва след експулсирането на 35 руски дипломати от САЩ, ще последва ли руска реакция на действията на администрацията на Обама и какви са перспективите на развитие на взаимоотношенията между двете държави? Отговорът на този и други въпроси, засягащи не само САЩ и Русия, а политическата и икономическа обстановка в световен мащаб, даде политологът и преподавател в Софийския университет Стойчо Стоев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Очакваше се американската президентска администрация да вземе подобни мерки, скандалът с намесата на Русия в изборите в САЩ беше голям. Не бих нарекъл мерките „сурови“, далеч по-сурови са икономическите санкции и вредата в търговските отношения“, смята Стоев.

„Отказът на Путин да отговори на мерките на Обама е подигравка. Така той заявява, че този човек повече не го интересува и ще си говори с Доналд Тръмп, когато той стъпи на длъжност на 20 януари.“, смята политологът. Според него мандатът на Тръмп е такъв, че поне в началото му, ще се търсят възможности за сътрудничество не само в конфликтните зони като Сирия, но и в други сфери, като например дори обща позиция по отношение на Китай.

Стоев коментира и казуса с излизането на Великобритания от ЕС. Според него това е една фундаментална промяна, която се отнася не само за Обединеното кралство, а за целият Европейски съюз. „Британският пазар ще стане алтернатива на европейския. Глобализацията доведе до интегриране на световните пазари. Затова излизането от ЕС не означава задължително изолация на Великобритания “, смята политологът.

Коментар за посоките за развитие в Европа с оглед на предстоящите избори в редица държави, засилването на вълната на изолационизъм и популизъм и възможно ли е да се създаде единна европейска армия  вижте във видеото.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес