Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какви са следващите ходове на Великобритания в процедурата Brexit

Мартин Табаков в Светът е бизнес, 28.12.2016

Мартин Табаков, политически анализатор и експерт по международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политически анализатор и експерт по международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на Brexit не може да се проточи, дори и върховният съд на Великобритания да вземе решение в ущърб на Тереза Мей. Въпреки настроенията в Шотландия и Северна Ирландия в подкрепа на оставането в съюза, не е възможно разцепление на страната. Това заяви политическият анализатор и експерт по международни отношения Мартин Табаков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„От друга страна, забелязваме една наистина твърда и консолидирана позиция от страна на Брюксел за Brexit”.

Тереза Мей се опита да договори статута на всички британци, работещи в ЕС, както и на всички граждани на ЕС, работещи във Великобритания още преди да е задействан чл. 50, обясни гостът. „Брюксел се противопостави, казвайки, че докогато страната не влезе в тази процедура, подобни разговори не могат да бъдат водени“.

„Въпросът е дали свободното движение на хора върви със свободното движение на стоки и услуги. Това, което Великобритания иска е да успее по някакъв начин да остане в единния пазар на ЕС. Но Брюксел смята, че двете вървят ръка за ръка“.

Табаков коментира и темата за визовия режим, налаган от САЩ за гражданите на 5 европейски държави – България, Румъния, Хърватска, Полша и Кипър.

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес