Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какъв е изходът от задънената улица на българското здравеопазване

Д-р Стойчо Кацаров в Светът е бизнес, 26.12.2016

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Освен, че в България се отделят малко средства за превенция на заболявания в здравеопазването, те се харчат неефективно. Това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Проблемите на българското здравеопазване са в малкото пари като цяло, неефективното разходване за профилактика и скрининг, неравномерното, непропорционално и може би неправилно разходване на средства преимуществено за малка група заболявания". 

Отчайващите резултати на българското здравеопазване не са плод само на здравната система, а и на икономическото развитие, каза още гостът.

„Общото доплащане от страна на пациента, не само за лекарства, но и за болнично и извънболнично лечение в България, е над 50%. По последни прогнозни данни за 2017, при бюджет на здравната каса 3,4 млрд. лв., се очаква пациентите да платят между 3,6 млрд. лв. и 3,8 млрд. лв. Това е тенденция, която се задълбочава през годините“.

Ефектите на лошоработещата здравна система има и много сериозни икономически ефекти, припомни Кацаров.

Как се излиза от тази патова ситуация? Какви са проблемите при формиране на бюджета на Здравната каса? Трябва ли да се върви към демонополизация на здравната каса? Нужна ли е дерегулация в медицината?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес